Quan parlem d'alimentació, ens referim a l'obtenció i preparació d'aliments que ingerim al nostre cos i la nutrició són tots aquell aliments que el nostre cos utilitza per generar energia.
PRINCIPIS IMMEDIATS
Macronutrients:
(ens donen energia)
Micronutrients:
(ajuden a produir les reaccions
químiques del nostre cos)
- Vitamines
- Poden ser:
- Liposolubles
- Vitamines A, D, E, F.
- Hidrosolubles
- Vitamines B, C.
- Sals minerals
- Aigua
- Fibra
HIDRATS DE CARBONI
Els aliments que porten hidrats de carboni són:
- Pasta
- Cereals
- Arrós
- Pa
- Verdures
- Algunes fruites.

→ Monosacàrids
Tipus d'hidrats de carboni → Disacàrids
→ Polisacàrids
L'excés de sucre en sang es diu HIPERGLUCÈMIA
Per el contrari, la falta de sucre es diu HIPOGLUCÈMIA
La Insulina i el Glucagó són les hormones encarregades de regular els nivells de sucre del nostre cos.
- Insulina apareix quan tenim hiperglucèmia, per baixar els nivells de sucre.
- Glucagó apareix quan tenim hipoglucèmia, per aportar-nos sucre.
PROTEÏNES
Els aliments que porten proteïnes són:
- Carn
- Ous
- Peixos
- Formatges
- Seità
- Soja
Ens serveixen per regenerar teixit muscular.
Existeixen 2 tipus de proteïnes:
- Animals
- La proteïna animal posseeix tots els aminoàcids essencials per la qual cosa es considera una proteïna d'alt valor biològic.

- Vegetals
- La qualitat de les proteïnes d'origen vegetal és inferior a les d'origen animal i es denominen incompletes a causa de que no tenen un o més aminoàcids essencials. Per això, mitjançant el procés anomenat suplementació o complementació, podem unir proteïnes vegetals per proporcionar tots els aminoàcids que el cos necessita.
- Proteïnes vegetals que podem complementar:
- llegums
- Grans o cereals.
- Fruites seques.
- Vegetals

GREIXOS

Els aliments que porten greixos saludables són:
- Mantega
- Oli
- Fruits secs
→ Saturats
Existeixen 3 tipus de greixos → Insaturats
→ Poliinsaturats
Amb els greixos hi trobem el colesterol, que és una substància cerosa i semblant al greix que es troba en totes les cèl·lules del cos. El cos necessita una mica de colesterol per produir hormones, vitamina D i substàncies que ens ajuden a digerir els aliments. El cos produeix tot el colesterol que necessita. El colesterol també es troba en aliments d'origen animal, com rovells d'ou, carn i formatge.
Existeixen 2 tipus de colesterol:
- HDL: Se li diu colesterol "bo" perquè transporta el colesterol d'altres parts del cos al fetge. El fetge després elimina el colesterol del seu cos
- LDL: Es diu colesterol "dolent" perquè porta a una acumulació exagerada- de colesterol a les artèries.
- Podriem dir que el colesterol LDL es qui ens embruta i el colesterol HDL es el que ens neteja tot aquest colesterol dolent que ens deixa l'LDL.
- Peix blau (salmó, tonyina, bacallà, sardines,...)
- Ceba
- Ous
- Nous
- Llenties
- Cigrons
- Mongetes
- Alvocat
- Col
- Bròquil.
PERCENTATGES D'UNA BONA DIETA
Els percentatges de les necessitats dietètiques poden variar en funció de les necessitats energètiques que necessitem. La dieta pot variar quan:
- Estem en període de competició.
- El grau d'entrenament es diferent.
- Varia l'intensitat de l'esforç.
- Tenim al·lèrgies o intoleràncies.
- Tenim una edat o una altra.
- En funció de l'esport que practiquem.
- Els hidrats de carboni composen entre el 50/55% de la dieta.
- Els greixos formen el 30/35% de la dieta.
- Les proteïnes només el 10/15% de la dieta.
La dieta més recomanable, es la dieta mediterrània, els aliments que formen aquesta dieta són:
- Fruites i verdures
- Cereals
- Productes làctics
- Peix
- Vi negre
- Oli d'oliva
- Llegums
- Ous
- Carn

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada